Info

Rugby wat is dat


Rugby, wat is dat?
Rugby is een sport geboren in Engeland en wel in het plaatsje Rugby. Dit gebeurde in 1823 op de plaatselijke kostschool. William Webb Ellis haalde het in zijn hoofd om tijdens een balspel de bal op te pakken en ermee naar het doel van de tegenpartij te rennen en de bal op de grond te drukken een try. Of deze legende nu waar is of niet. Rugby is wereldwijd uitgegroeid tot een van de meest spectaculaire sporten.

Mogelijk ken je Rugby van de televisie, bijvoorbeeld van het toernooi Six Nations dat elk jaar gespeeld wordt tussen Engeland, Frankrijk, Wales, Schotland, Italië en Ierland. Rugby doet een groot beroep op techniek, balvaardigheid, snelheid, conditie, durf en doorzettingsvermogen. Rugby is een sport die geschikt is voor kinderen in allerlei soorten en maten. Rugby is een fysieke sport, een sport waarin lichamelijk contact veelvuldig voorkomt en zelfs een onmisbaar onderdeel van het spel is. Rugby is vooral ook een teamsport: een sport waarin samenwerking en teamgeest centraal staan: elke rugbyer weet dat hij zonder zijn team kansloos is; elke Rugbyer weet ook dat hij voor zijn team van wezenlijk belang is. Die teamgeest strekt zich uit tot buiten het veld. Rugby is de laatste jaren sterk in ontwikkeling. De dominantie van het Engelse en Franse Rugby is al jaren voorbij.

De toplanden van tegenwoordig zijn: Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Australië. Landen als Canada, Samoa en de Fiji-eilanden zijn sterk in opkomst. Traditioneel sterke Europese Rugbylanden als Wales, Ierland en Schotland worden op de hielen gezeten door landen als Italië en Spanje. Nederland neemt nu helaas een bescheiden plaats in, maar we zijn bezig aan een inhaalslag!

Info overzicht